Abigail - Numele provine din ebraica si semnifica “bucuria tatalui”. In Biblie, Abigail era cea de-a treia sotie a lui David, descrisa ca fiind o femeie buna, discreta si frumoasa. Ea era cunoscuta totusi mai mult pentru intelepciunea ei, decat pentru frumusete.

Abramburica – Nume de provenienta latina, ce inseamna “voiosie”. Este mai cunoscut ca personaj din emisiunea TV “Magicianul”, interpretat de Dana Rogoz.

Acvilina – Rar intalnite in onomastica noastra contemporana, prenumele Acvilin si Acvilina corespund numelui latin Aquilinus, Aquilina, a caror semnificatie este “acvila”, “vultur”, pasare care in Antichitate era considerata sacra si simbol al lui Jupiter. Varianta feminina a numelui a patruns printr-un intermediar grecesc la popoarele slave vecine si de aici, la romani. Acelasi termen este folosit si pentru a desemna ceva aspru, patruzator, taios (privire acvilina).

Ada – Numele reprezinta prescurtarea de la Adelaide – prenume feminin mai rar la noi. Adelaida reproduce numele germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din “adal” – “noblete” si “haida” sau “heid”, care apare adesea in numele feminine germanice. Este posibil sa fie si o varianta latina a numelui evreic Adah, care insemna podoaba.

Adalgiza – Purtatorii acestui nume sunt in general persoane cu un caracter ciudat si temperament saturnian. Adesea ei sunt filozofi si au inclinatiii spre misticism. Purtatorilor acestui nume le place sa gandeasca totul de unii singuri, fiind dezgustati de gandirea “ingusta”. Sunt inclinati spre latura comerciala a existentei, adesea avand o “sete” teribila de tot ce inseamna confort. Fiind deosebit de inteligenti, ei pot sintetiza cu usurinta faptele si pot trage concluzii neasteptate. Cateodata misteriosi, cateodata pesimisti, ei au tendinta de a se deziluziona usor, desi sunt inclinati sa creada ca sunt mai buni decat ceilalti.

Adania – Adania sau Adanya, forme a numelui Adanna, avand semnificatia de fiica a tatalui.

Adela – Nume cu radacini germanice ce inseamna nobil, provenind de la prenumele Adelaida. Reproduce numele germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din “adal”, care inseamna noblete, si “haida” sau “heid”, care apare adesea in numele feminine germanice. Este numele uneia dintre fiicele lui William Cuceritorul.

Adelaida - Prenume feminin mai rar la noi, Adelaida reproduce numele germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din “adal”, care inseamna noblete, si “haida” sau “heid”, care apare adesea in numele feminine germanice.

Adelaide – Varianta a prenumelui feminin Adelaida reproduce numele germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din “adal” – “noblete” si “haida” sau “heid”, care apare adesea in numele feminine germanice.

Adelayde – Varianta a prenumelui feminin Adelaida reproduce numele germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din “adal” – “noblete” si “haida” sau “heid”, care apare adesea in numele feminine germanice.

Adelina – Nume de origine apuseana, derivat al numelui Adela. Varianta a vechiului nume germanic “Adelheida”, provine de la termenul “adal”, care inseamna “noblete”.

Adeona – Zeita din mitologia romana, ocrotitoarea tuturor celor sositi la destinatia lor; orice drumet ii implora protectia pentru a se intoarce cu bine acasa.

Adina – Derivat al prenumelui feminin Ada, provine de la un vechi nume ebraic, Adah. Ambele nume apar in Vechiul Testament si inseamna a impodobi, a orna, a infrumuseta. Prenumele Adina este folosit destul de frecvent ca forma pentru Adela, Adelaida, Adriana, provenind de la popoarele germanice.

Adriana – Frecvente astazi la romani, prenumele Adrian si Adriana provin de la numele latine Hadrianus / Hadriana, care inseamna de la Hadria, venit de la numele unei localitati din Italia. Originea numelui Hadria este inca nesigura. Purtat de cativa martiri ai primelor secole ale erei noastre, numele de oigine romana ajunge la crestini si dupa aceea in Europa, fiind preluat de catre greci sub forma Adrianos si ulterior de catre popoarele slave, ajungand astfel si la romani. In vechile documente ale Tarii Romanesti apar formele Andrian si Andreian. Cea mai veche forma populara a numelui la noi este Udre(a), destul de frecvent folosit in vechime, ca si formele Odriiu, Udriiu, Udriste. Publius Aelius Hadrianus a fost un imparat roman, succesorul si fiul adoptiv al lui Traian.

Adnana – Posibil forma feminina de la Adnan, nume de baiat de origine arabica, sau forma a numelui Adana – femininul in spaniola de la Adam.

Afina – Numele provine de la fructele dulci-acrisoare de culoarea prumelor ale unui arbust numit afin.

Afrodita – In mitologia greaca, Afrodita era zeita frumusetii, calitate recunoscuta de toti poetii Greciei Antice. Inalta, zvelta si cu trasaturi fermecatoare, Afrodita este simbolul frumusetii vesnice. Nascuta din alte doua divinitati ale frumusetii si gratiei, Afrodita este cea care sadeste dragostea in inimile zeilor si ale muritorilor.
Afrodita, identificata la romani cu Venus/Venera, era initial o zeita a cerului si, probabil, a marii. Tot Afrodita poate fi legata si de ideea de fertilitate, la inceput ea fiind si cea care trimitea pamantului ploaia.
Semnificatia si originea numelui, in ciuda incercarilor si nenumaratelor ipoteze propuse, raman nesigure. Legenda spune ca Afrodita s-a nascut din spuma valurilor marii.

Agafia – Numele a fost purtat de mama parintelui Cleopa, maica cunoscuta mai ales pentru bunatatea cu care ii ajuta pe cei sarmani.

Agapia – In perioada crestina, numele Agape, Agapios, Agapetos, Agapema este atestat in izvoarele grecesti, avand semnificatia de masa prieteneasca, banchet, petrecere; semnificand initial dragoste (dragoste crestina fata de aproapele tau). Ulterior termenul agape este atestat cu un nou sens: banchet fratesc cu scopuri liturgice. Patrunse prin cultul unor martiri si martire, aceste nume se raspandesc in toata Europa.

Agata – Prenume exclusiv feminin care vine de la forma greceasca agathe care inseamna bun. Probabil ca popularitatea numelui este legata si de apropierea de substantivul “agata” – piatra pretioasa, dura si divers colorata.
O alta interpretare apropie numele de cuvantul ceh “hata” care inseamna sarpe. Este in acelasi timp si numele purtat de o scriitoare: Agatha Cristie.

Aglaia – Nume cu indepartate ecouri in mitologia greaca, Aglaia era numele uneia dintre cele trei gratii, vechi divinitati ale vegetatiei, apoi ale frumusetii si gingasiei feminine, insotitoare ale Afroditei. Semnificatia numelui este astfel aceea de stralucitor, minunat, podoaba, ornament.

Agnes – Semnificatia numelui, de la originile sale grecesti, este aceea de pur, curat, cast si chiar sfant. Folosit mai rar la noi, dar raspandit frecvent in tarile Occidentului, numele ajunge in onomastica crestina prin cultul unei fecioare din Roma, martira in timpul lui Diocletian, iar din sec. al IV-lea se raspandeste rapid si datorita asemanarii cu termenul de “agnus” – miel, a carui valoare simbolica este recunoscuta in religia crestina.

Agripina – Derivat din vechiul cognomen Agrippa, explicat in mod curent prin “nascut cu picioarele inainte”, numele este intalnit si in literatura romana si a fost purtat de o martira considerata vindecatoare de boli.

Aida – Originar din Egipt si devenit celebru dupa opera cu acelasi nume compusa de GiuseppeVerdi. In opera, Aida este o printesa etiopiana. In unele interpretari numele se apropie si de semnificatia de prima fiica sau de cea de speta regala. Cadou, recompensa si distins sau de ajutor, toate sunt variante acceptate ca semnificatii ale numelui Aida.

Aidin – La origine, numele are radacini turcesti, semnificatia fiind aceea de inteligent, atractiv. Alte interpretari il asemuiesc cu termeni precum incandescent, barbatos.

Aimee – Este considerat o forma a numelui Amy si inseamna iubit, mult indragit.

Aishwarya – Nume de origine indiana care in sanscrita inseamna putere, bogatie.

Alba – Se pare ca originea numelui este latina, neinsemnand nimic altceva decat alb. De aici, insa s-ar putea face referire si la alte simboluri precum puritate sau bunatate. In spaniola simbolizeaza zori de zi, pe cand in latina face referire la locuitorii orasului Albanius.

Alberta – Forma feminina care corespunde numelui Albert. Numele provine din germana veche, unde Adalbrecht inseamna nobil, stralucitor, inteligent, faimos.

Albertina – Numele este o varianta a numelui Albert. Numele Albert provine din germana veche, unde Adalbrecht inseamna nobil, stralucitor, inteligent, faimos.

Alesia – Numele este o varianta a numelui Alexandra, care vine de la Alexandros, nume grecesc care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor. O alta interpretare da ca origine a acestui nume Grecia, semnificatia sa fiind aceea de ajutor.

Alessia – Numele este o varianta a numelui Alexandra, care vine de la Alexandros, nume grecesc care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor sau ajutor.

Alexa – Numele este o varianta a numelui Alexandra, care vine de la Alexandros, nume grecesc care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor sau ajutor, nobil.

Alexandra – Numele reprezinta corespondentul feminin al numelui Alexandru, care provine de la Alexandros, nume grecesc care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor: alexo = a apara, a proteja si andros = barbat, om. Numele a fost purtat de un celebru rege si cuceritor macedonian, Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare. In folclorul romanesc, numele este simbol al vitejiei si a fost purtat de 22 de domni ai tarilor romanesti.

Alexia – Numele este o varianta a numelui Alexandra, care vine de la Alexandros, nume grecesc care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor.

Alia – Numele este considerat o forma a numelui ebraic Aliyah, avand semnificatia de inaltare, ascensiune sau inalt, exaltat. O alta semnificatie acceptata este aceea de nobil, sublim.

Alice – Devenit cunoscut dupa publicarea romanului “Alice in tara minunilor”, de Lewis Carroll, numele este de fapt o forma scurta a numelui germanic Adelheida, compus din “adal”, care inseamna noblete, si “haida” sau “heid”, care apare adesea in numele feminine germanice.

Alicia – Numele este considerat o forma a numelui Alice, iar semnificatia este aceea de nobil, cinstit, dulce. Este purtat de o cantareata americana de R&B, soul si neo-soul.

Alida – Numele este considerat o varianta a formei Alda, iar semnificatia este aceea de inaripat, nobil, frumos.

Alina – Prenumele Alin si Alina, destul de frecvente in onomastica noastra contemporana, sunt considerate, in mod curent, drept creatii romanesti de la verbul ‘a alina’, lucru foarte putin probabil, mai ales in contextul onomasticii moderne. In Franta, Alin este un vechi si frecvent nume de botez de origine germanica, in timp ce Alina este folosit ca forma de alint in italiana germana pentru numele Adelina.

Allis – Numele este considerat o varianta a numelui Alice, iar semnificatia este aceea de nobil.

Alma – Nume modern care inseamna prietenos, amabil, dragut.

Ama – Semnificatia acestui nume este aceea de “nascut sambata”.

Amalia – Prenume feminin, apartinand onomasticii noastre moderne, imprumutat din Occident, este la origine o forma scurta din vechiul nume germanic Amalaberga. Semnificatia este aceea de valoros, neobosit, harnic.

Amanda – Semnificatia numelui este aceea de “femeie care trebuie iubita”.

Ambra – Semnificatia acestui nume pare a fi aceea de bijuterie. Denumirea este folosita si pentru a desemna o substanta aromatica de culoare cenusie, cu aspect de ceara care se intrebuinteaza in parfumerie pentru mirosul ei placut de mosc. Totodata, numele este folosit si ca o varianta a numelui Amber.

Amedeia – Foarte putin frecvent, Amedeia (masculin Amedeu) reproduce o forma latina tarzie Amadea, corespunzatoare masculinului Amadeus. Creatie pur crestina, numele are semnificatie clara pentru vorbitorii limbilor romanice occiden¬tale, fiind un compus din verbul amo, amare – “a iubi” si Deus – “Dumnezeu”.

Amelia – Numele este o combinatie intre latinescul Emilia si germanicul Amalia, iar semnificatia sa este aceea de harnic, priceput.

Ami – Semnificatia acestui nume este aceea de “prieten”.

Aminta – Imprumutat din onomastica occidentala, numele Aminta este la noi foarte rar intalnit. Numele provine din cunoscuta drama pastorala cu acelasi nume a lui Torquato Tasso, aparuta in 1573, reproducand un nume etrusc.
Corespondentul zeului ” Amor” din mitologia romana, numele Aminth si ulterior varianta sa feminina Aminta a patruns prin intermediul literaturii in Europa si a inceput sa fie folosit ca prenume feminin.


Amy – Semnificatia acestui nume este aceea de “drag, iubit, prea-iubit”. Se pare ca numele este forma anglicizata a numelui frantuzesc Amee. Un alt nume frantuzesc in care “Amy” si-ar putea avea originea este numele Ami, care inseamna prieten. De asemenea, privit ca diminutiv de la Amelia, am putea spune ca semnificatia numelui este aceea de harnic, muncitor. Numele este purtat de o cantareata si compozitoarea engleza, Amy Winehouse care abordeaza un stil ce combina elemente de jazz, soul si rythm and blues(RnB).

Ana – Unul dintre cele mai raspindite si frecvente prenume feminine, Ana reproduce un vechi nume ebraic Hannah, purtat de mai multe personaje biblice, care inseamna a avea mila, a binevoi. Deosebit de interesanta este aparitia numelui Ana in diferite credinte, obiceiuri sau creatii populare romanesti. In descantece, de exemplu, Ana este prima dintre cele noua zane invocate sa-i ajute pe bolnavi. Aducand si alte exemple extrem de interesante, B. P. Hasdeu sugera legatura dintre “Zina Ana” si zeita Anna Perenna, veche divinitate italica identificata mai tarziu cu sora Didonei.
Sarbatorita cu mare fast la romani in luna martie, in aceeasi perioada cu zeul Marte, Anna pare sa fie la origine o divinitate a lunii. S-ar putea deci ca Ana din folclorul romanesc sa fie o reminiscenta din perioada daco-romana, peste care s-a suprapus mai tarziu numele de origine ebraica. Dintre personalitatile istoriei si culturii care au purtat acest nume: Ana Ipatescu, eroina a Revolutiei din 1848, reginele Ana de Bretagne, Ana de Austria, Ana Stuart (sub ea se unesc Scotia si Anglia sub numele de Marea Britanie).

Anabella – Este o varianta a numelui Annabel si inseamna usor de iubit, atragator.

Analia – Semnificatia acestui nume este aceea de milos. De asemenea, numele ar putea reprezenta o combinatie intre Ana si Lia. Numele este purtat si de cantareata Analia Selis.

Ana-Maria – Intalnit adesea si in forma Anamaria, numele poate fi considerat o combinatie a celor doua nume Ana si Maria avand semnificatia de atractie preferata.

Anastasia – De origine greceasca, numele Anastasie si Anastasia sunt create pe baza unui termen tehnic ecleziastic folosit si in epoca precrestina cu sensul de “inviere din moarte”, dar consacrat de biserica pentru a desemna “invierea lui Hristos”. Cu referire directa la una dintre cele mai mari sarbatori crestine, Anastasie a devenit repede un nume frecvent si raspandit (diferite calendare inregistreaza un numar destul de mare de martiri si sfinti cu acest nume).

Anca – Cunoscut ca forma a numelui Ana, semnificatia numelui Anca este aceea de “favoare”, “gratie”, “mila”.

Anda – Acest nume este considerat a fi o varianta prescurtata a numelui Alexandra sau Andreea, iar semnificatia sa este aceea de aparator al oamenilor, aventurier. Numele a fost purtat de actrita si interpreta de muzica usoara si folk Anda Calugareanu, pe numele ei adevarat Anca Miranda Calugareanu. De asemenea, numele este purtat si de cantareata Anda Adam.

Andra – Numele este considerat a fi o varianta a numelui Andreea si semnificatia sa este aceea de barbatos, viril, puternic si curajos. Se pare ca originea numelui este greceasca. Numele este purtat de o cunoscuta tanara cantareata, pe numele ei de botez Alexandra Irina Mihai.

Andrada – Posibil o derivatie a numelui Andreea, forma feminina a numelui grecesc Andrei. Semnificatia numelui este astfel aceea de barbatos, viril, puternic, curajos.

Andreea – Corespondentul feminin al numelui de origine greaca Andrei. Raspindit si frecvent, de veche traditie la romani, Andrei reproduce numele grecesc Andreas, bine atestat in epoca greco-romana, explicat prin “andreia” – barbatie, curaj. Totodata, este cunoscuta si provenienta numelui din cuvantul “andras” – barbat. Numele grecesc, patruns in latina si chiar in ebraica, se raspindeste rapid in lumea crestina datorita unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfantul Andrei, in calendarul crestin-ortodox, este sarbatorit pe 30 noiembrie, zi cunoscuta si drept “cap de iarna”. Persoane celebre care au purtat sau poarta acest nume: revolutionarul Andrei Saguna, poetul Andrei Muresanu, Andrei Bolkonski, unul dintre eroii celebrului roman “Razboi si pace” de Lev Tolstoi, Andrew din romanul lui W. Scott, “Rob Roy”, Andree din ciclul proustian “In cautarea timpului pierdut”.

Andromeda -Originea acestui nume este una greceasca, iar semnificatia sa este aceea de conducator al barbatilor. In mitologia greaca, Andromeda a fost o printesa etiopiana, fiica lui Cefeu si a Cassiopeei. Se spune ca mama Andromedei se mandrea atat de tare cu frumusetea fiicei ei, incat s-ar fi laudat ca este mai frumoasa decat nereidele, ceea ce a atras mania lui Poseidon. Ea a fost legata de o stanca, la malul marii drept sacrificiu pentru monstrul marii, pana cand Perseus s-a indragostit de ea si a salvat-o, ucigand monstrul marin. De aceea, printesa Andromeda este cunoscuta si drept “femeia inlantuita”. Andromeda este si numele unei constelatii si al unei plante care infloreste primavara. Numele a fost oferit, de asemenea, si galaxiei vechine cu Calea Lactee.

Andy – Numele este folosit adesea atat pentru fete, cat si pentru baieti, mai mult sub forma de alint, decat sub forma de nume propriu-zis, fiind o varianta de la Andrei, Andreea. Semnificatia numelui este aceea de barbat, luptator, razboinic.

Anemona – Originea acestui nume este greceasca, iar semnificatia sa este aceea de floarea vantului. In mitologia greaca, Anemona era numele uneia dintre nimfe care a fost transformata in floare. Anemona este si denumirea populara a unei plante de o frumusete aparte, originara din regiunile montane din jurul Marii Mediterane.

Aneta – Se pare ca numele Aneta este o varianta de la numele spaniol Anita. Semnificatia evreiasca a numelui este aceea de atractie, simpatie, gentilete, milostenie.

Angela – Numele vine de la cuvantul latin angelus (devenit in romana inger), cuvint pe care romanii l-au imprumutat de la greci. In literatura greaca precrestina, angelos apare cu semnificatia de “trimis, sol”, in legatura cu diferitele divinitati ale infernului, fiind considerat si protector al mortilor. Astfel, semnificatia initiala a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu. Astazi, numele sunt cunoscute nu atat pentru valoarea lor mistica, cat pentru apropierea de termenul “angelic”, neologism sinonim cu “inger, ingeresc”, folosit astazi in legatura cu ideea de puritate, frumusete, bunatate. Persoane celebre care au purtat acest nume: pictorii Michelangelo Buonarroti, Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Angelica – Numele vine de la cuvantul latin angelus (devenit in romana inger), cuvint pe care romanii l-au imprumutat de la greci. In literatura greaca precrestina, angelos apare cu semnificatia de “trimis, sol”, in legatura cu diferitele divinitati ale infernului, fiind considerat si protector al mortilor. Astfel, semnificatia initiala a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu. Astazi, numele sunt cunoscute nu atat pentru valoarea lor mistica, cat pentru apropierea de termenul “angelic”, neologism sinonim cu “inger, ingeresc”, folosit astazi in legatura cu ideea de puritate, frumusete, bunatate. Persoane celebre care au purtat acest nume: pictorii Michelangelo Buonarroti, Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Anghelina – Este considerat a fi o forma a numelui Angel, Angela, care vine de la cuvantul latin angelus (devenit in romana inger), cuvant pe care romanii l-au imprumutat de la greci. In literatura greaca precrestina, angelos apare cu semnificatia de “trimis, sol”, in legatura cu diferitele divinitati ale infernului, fiind considerat si protector al mortilor. Astfel, semnificatia initiala a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu. Astazi, numele sunt cunoscute nu atat pentru valoarea lor mistica, cat pentru apropierea de termenul “angelic”, neologism sinonim cu “inger, ingeresc”, folosit astazi in legatura cu ideea de puritate, frumusete, bunatate. Numele a fost purtat de un cunoscut academician, inginer constructor, ministru si pedagog roman, unul dintre pionierii tehnicii mondiale in proiectare si constructia podurilor si silozurilor cu structura metalica, unul dintre intemeietorii ingineriei romanesti, Anghel Saligny.

Ania – De origine slava, numele inseamna atractie, simpatie, gentilete, milostenie, har, amabilitate, gingasie, bunavointa, gratie. O alta varianta acceptata ca semnificatie a acestui nume este aceea ca Ania ar fi forma ruseasca a numelui Ana.

Anica - De origine slava, numele inseamna atractie, simpatie, gentilete, milostenie, har, amabilitate, gingasie, bunavointa, gratie. O alta varianta acceptata este aceea ca Anica ar fi forma a numelui Ana.

Aniela – Acest nume este cunoscut ca fiind o forma a numelui Ana, dar si a numelui Angela. Astfel ca semnificatia sa poate fi fie de atractie, simpatie, gentilete, milostenie, har, amabilitate, gingasie, bunavointa, gratie, fie de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.

Anisoara – Este o forma a numelui Ana, care inseamna a avea mila, a binevoi.

Anita – De origine spaniola, este o forma a numelui Ana, care inseamna a avea mila, a binevoi.

Antanasia - Nume de origine romaneasca, avand semnificatia de “care va fi renascut, nemuritor”.

Antimia – Antim / Antimia reproduc numele grecesti Anthemios (forma tarzie Anthimos), Anthemia. Antheia era cunoscut ca supranume sau epitet al Afroditei, Herei. Numele are la baza substantivul “dnthos” – “floare” sau verbul “antha” – “a inflori” (in sens figurat, “a prospera”). Numele a fost purtat de Antim Ivireanul, mitropolit al Tarii Romanesti in timpul lui Constantin Brincoveanu, cunoscut pentru activitatea de tiparire a unor carti de cult sau didactico-morale si autor al “Didahiilor “. Pe 3 septembrie e pomenit in calendarul ortodox Sf. Sfintit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, iar in 27 septembrie il praznuim pe Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul (intemeietorul manastirii bucurestene care-i poarta numele, gruzin de origine, dar deplin romanizat).

Antoaneta - Antoaneta sau Antoneta este o forma feminina a numelui Anton, care vine de la Antonius /Antonia nu are o etimologie clara in latina. Antonius a fost apropiat, prin etimologie populara, de substantivul grecesc “dnthos” – “floare”. Persoane si personaje celebre care au purtat acest nume: scriitorii romani: Anton Pann, Anton Bacalbasa, Anton Holban; dintre straini, scriitorii: Antoine de Saint Exupe’ry, Anton Pavlovici Cehov, pictorii si sculptorii: Antonello da Massino, Antonio Allegri sau Correggio, muzicienii: Antonio Vivaldi si Anton Bruckner, constructorul de viori: Antonio Stradivarius. Marcus Antonius, om politic si comandant roman, aliat al lui Cezar si invins de Augustus i-a inspirat pe Shakespeare (in Antoniu si Cleopatra) si pe G. B. Shaw; Anthony din drama cu acelasi nume a lui Al. Dumas-tatal, primul mare erou al teatrului romantic.

Antonia – Numele este o forma feminina a numelui Anton, care vine de la Antonius /Antonia nu are o etimologie clara in latina. Antonius a fost apropiat, prin etimologie populara, de substantivul grecesc “dnthos” – “floare”. Persoane si personaje celebre care au purtat acest nume: scriitorii romani: Anton Pann, Anton Bacalbasa, Anton Holban; dintre straini, scriitorii: Antoine de Saint Exupe’ry, Anton Pavlovici Cehov, pictorii si sculptorii: Antonello da Massino, Antonio Allegri sau Correggio, muzicienii: Antonio Vivaldi si Anton Bruckner, constructorul de viori: Antonio Stradivarius. Marcus Antonius, om politic si comandant roman, aliat al lui Cezar si invins de Augustus i-a inspirat pe Shakespeare (in Antoniu si Cleopatra) si pe G. B. Shaw; Anthony din drama cu acelasi nume a lui Al. Dumas-tatal, primul mare erou al teatrului romantic.

April – De origine latina, semnificatia acestui nume este aceea de “a deschide”. April/Aprilie este cea de-a patra luna din calendarul gregorian, folosita adesea ca simbol al primaverii, aceasta fiind una dintre lunile in care copacii inmuguresc, iar florile infloresc. La romani, majoritatea lunilor erau numite in cinstea diferitelor zeitati. Astfel, Aprilie este luna lui Venus, dupa numele sau grecesc Afrodita. O forma a acestui nume este si Avril, nume purtat de celebra cantareata Avril Lavigne.

Arabela – Prenume feminin modern, rar folosit in onomastica contemporana, Arabila/Arabela este un imprumut recent din Occident, unde are o frecventa destul de mare. Este considerat o modificare a lui Annabella, compus din pre¬numele Anna si Bella. O alta variata este aceea conform careia numele provinde din legarea cuvintelor latinesti “arbor” (arbore) si “bel” (frumos).

Arghira – Argyra era numele uneia dintre nimfe. Numele se leaga de termeni precum Argentina sau argint.

Argi – Nume de origine basca a carui semnificatie este aceea de lumina.

Ariadna – Ariadna si Ariana reproduc numele grecesc Ariadne, atestat la Hesiod si Homer. Cunoscut personaj al mitologiei grecesti, Ariadna este fiica lui Minos, regele legendar al Cretei. Legenda spune ca, indragostita de Teseu, Ariadna reuseste sa-l ajute pe acesta sa iasa din labirint dupa uciderea Minotaurului cu ajutorul unui fir de lana – firul Ariadnei. Parasita de acesta in insula Naxos, Ariadna devine sotia lui Dionysos. Inca din Antichitate, numele era considerat ca un derivat, cu prefixul de intarire dri- (“prea, foarte”) de la “agnas” – “pur, sacru, sfant” (tot de aici si prenumele Agnes).

Ariana – Ariadna si Ariana reproduc numele grecesc Ariadne, atestat la Hesiod si Homer. Cunoscut personaj al mitologiei grecesti, Ariadna este fiica lui Minos, regele legendar al Cretei. Legenda spune ca, indragostita de Teseu, Ariadna reuseste sa-l ajute pe acesta sa iasa din labirint dupa uciderea Minotaurului cu ajutorul unui fir de lana – firul Ariadnei. Parasita de acesta in insula Naxos, Ariadna devine sotia lui Dionysos. Inca din Antichitate, numele era considerat ca un derivat, cu prefixul de intarire dri- (“prea, foarte”) de la “agnas” – “pur, sacru, sfant” (tot de aici si prenumele Agnes).

Arin – Numele este folosit deopotriva pentru fete si baieti si este considerat a fi o varianta a numelui evreiesc Aaron, avand semnificatia de munte puternic. De aici a pornit probabil si ideea conform careia numele ar inseamna exaltat, pe culmi sau cult, instruit, luminat.

Artemis – Numele uneia dintre cele mai vechi divinitati ale Greciei antice. Identificata la romani cu Diana si probabil, la origine, protectoare a animalelor, Artemis era celebrata din vremuri foarte vechi ca zeita a vanatorii. Fiica a lui Zeus si a Latonei, sora a lui Apolo, zeul luminii, Artemis era si cea mai mare divinitate lunara a grecilor, identifieindu-se cu Selene. Cunoscuta inca din operele lui Hesiod si Homer, vesnic tanara si de o frumusete deosebita, zeita daruia viata tuturor fiintelor, era protectoarea oamenilor, animalelor si plantelor, binecuvanta nasterea si nunta, aducea fericire in casatorie. Artemis se incadreaza in seria vechilor divinitati care simbolizau fecunditatea si cresterea. In mod curent, numele este apropiat de grecescul “artemes” – “sanatos, teafar” sau de un termen neatestat “arti-demes” – “cu corp curat”.

Atanasia – Atanasie/Atanasia reproduc numele grecesc Athanasios. Cum in greceste athanatos inseamna “nemuritor”, numele crestine corespunzatoare erau o evocare a lui Iisus “nemuritorul”.La romani exista chiar o sarbatoare numita Atanasiile sau Antanasiile, care era tinuta de teama arsurilor si oparelilor. La folosirea tot mai rara a acestui nume si a derivatelor sale au contribuit si expresiile populare precum “de lemn Tanase”, insemnand “insensibil”.

Athena – Vechi si celebru nume grecesc, Athene sau Athena, este numele prin care era desemnata una dintre cele mai venerate zeite ale Greciei antice. Binecunoscuta din poemele homerice, Atena era socotita zeita intelepciunii si a stiintei, ocrotitoare a oraselor si protectoare a eroilor greci, patroana a artelor frumoase si a mestesugurilor. Dupa vechi legende, ea s-ar fi nascut din capul lui Zeus, inarmata cu scut, coif, lance si platosa. In cinstea zeitei au fost inaltate temple si sanctuare renumite.

Augusta – Augustin si Augustina / Augusta, destul de frecvente in epoca noastra, reproduc numele latine Augustinus, Augustina, derivate de la Augustus, nume celebru in istoria romana. In terminologia religioasa si probabil chiar magica, “augustus” insemna “cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri”, probabil un derivat din “augus” – “puterea de a face sa creasca”. Numele a fost purtat de pictorul Auguste Renoir.

Augustina - Augustin si Augustina / Augusta, destul de frecvente in epoca noastra, reproduc numele latine Augustinus, Augustina, derivate de la Augustus, nume celebru in istoria romana. In terminologia religioasa si probabil chiar magica, “augustus” insemna “cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri”, probabil un derivat din “augus” – “puterea de a face sa creasca”. Numele a fost purtat de pictorul Auguste Renoir.

Aura – Prenumele feminin modern Aurora reproduce numele zeitei diminetii in mitologia romana. Identica cu Eos a grecilor, “cea cu degete trandafirii”, fiica lui Hyperion, sora cu Helios (soarele) si cu Selene (luna), sotia frumosului Tithonos, cel preschimbat in greiere, Aurora deschide portile zorilor prin care va trece zeul cel stralucitor, Soarele.
Imbracata in haine stralucitoare, zeita isi incepe zborul ceresc dupa ce luna a coborat in pestera muntelui Latmos, din Caria. Atunci cand peste pamint se rasfringe lumina trandafirie a diminetii, dintr-un vas de aur, Aurora imprastie roua, umezind florile si iarba. In latina, aurora insemna “zori” (intervalul de timp dinaintea rasaritului soarelui, cand pamintul este scaldat intr-o lumina difuza, trandafirie). Numele Aura este inrudit cu Aurel. Ca prenume feminin la noi, Aura este modern si de origine culta, folosit uneori pentru fetele nascute in zorii zilei.

Aurora – Prenumele feminin modern Aurora reproduce numele zeitei diminetii in mitologia romana. Identica cu Eos a grecilor, “cea cu degete trandafirii”, fiica lui Hyperion, sora cu Helios (soarele) si cu Selene (luna), sotia frumosului Tithonos, cel preschimbat in greiere, Aurora deschide portile zorilor prin care va trece zeul cel stralucitor, Soarele.
Imbracata in haine stralucitoare, zeita isi incepe zborul ceresc dupa ce luna a coborat in pestera muntelui Latmos, din Caria. Atunci cand peste pamint se rasfringe lumina trandafirie a diminetii, dintr-un vas de aur, Aurora imprastie roua, umezind florile si iarba. In latina, aurora insemna “zori” (intervalul de timp dinaintea rasaritului soarelui, cand pamintul este scaldat intr-o lumina difuza, trandafirie). Numele Aurora este inrudit cu Aurel. Ca prenume feminin la noi, Aurora este modern si de origine culta, folosit uneori pentru fetele nascute in zorii zilei.

Ayana – Semnificatia acestui nume este aceea de floare frumoasa. La origine, numele este unul african.